Klein hoefblad
Onze relatiebeheerder Britt was biologiedocent op een middelbare school. Ze weet iedere keer weer mensen te verrassen met bijzondere natuurweetjes. Deze weetjes delen wij graag met u. Deze keer staat het in het teken van het klein hoefblad.
Klein hoefblad is ongeveer een van de eerste bloemen die we op Eygelshof op zien komen. Kleine gele knopjes die een heel klein beetje lijken op een te dikke paardenbloem, op dikke stengels die je her en der om je heen ziet opkomen tussen het groen.
Je ziet nog geen bladeren aan de bloem zitten, maar als je heel goed kijkt zie je aan de dikke stengels schubjes zitten, die zich na de bloei ontwikkelen als ‘hoefvormige’ bladeren.
Hoewel hij als een van de eerste bloemen een beetje kleur geeft na de winter, houdt het bloemetje wel van de zon. Als de zon niet schijnt blijft de bloemknop gesloten en zie je alleen een geel knopje tussen het groen zitten. Voor de wilde bijtjes in ons gebied is het een van de eerste bloemen die ze gebruiken als voedselbron.
Dit – voor veel mensen nietszeggende – bloemetje wordt steeds interessanter als je er over vertelt. De plant is namelijk enorm veelzijdig. Vroeger werden de bladeren gebruikt als kompres bij gewrichtspijnen en in de middeleeuwen werd het gebruikt tegen astma en tbc, door het te drinken als een thee, of door boven de rookdampen te hangen.
Schilders gebruikten de plant (bloem en blad) voor het maken van verf (een beetje groen-gelig). De haren op de stengels werden gebruikt voor in een tondel en de bladeren in pijpjes gerookt als genotsmiddel in de Romeinse tijd.
Geplaatst in Alle berichten, Natuur