Nieuws uit de natuur

Het is druk op Eygelshof deze maand.  De prachtige bloemenvelden zijn een walhalla voor vlinders, bijen en andere insecten. Vogels vliegen af en aan om hun jongen te voeden en af en toe komt een ree drinken bij de poel. Voor ons een bevestiging dat Eygelshof zich als natuurgebied prachtig ontwikkelt.

Dood hout leeft

Op Eygelshof liggen her en der hoopjes met oude takken die wij bewust niet opruimen. Van afgewaaide takken of snoeiafval zijn diverse hoopjes en walletjes gemaakt door onze natuurbeheerder. In deze hoopjes vinden dieren zoals egels, wezels en muizen beschutting, maar ook vogels zoals het winterkoninkje kunnen er schuilen. Door de aanwezigheid van insecten op en in het dode hout vinden ze er ook veel voedsel. Onze trouwe bezoeker Herman Langen heeft een prachtige zwartkopvuurkever vastgelegd op een van deze hoopjes.

De zwartkopvuurkever leeft het liefst in bosrijke omgevingen. Dat is geen toeval want de larven leven twee tot drie jaar in rottend hout van diverse boomsoorten. In tegenstelling tot veel andere in dode en vermolmde bomen levende larven lusten ze echter geen hout, maar juist de hout-etende larven van andere insecten zoals boktorren en andere dieren als wormen. Een prachtig voorbeeld van de kringloop van het leven.

Schapen

Veel mensen stellen ons de vraag: wanneer komen nou eindelijk onze schaapjes weer eens terug? Eind vorig jaar zijn we begonnen met het 100% ecologisch uitvoeren van ons maaibeheer. Dit gebeurt dus met schapen. Daar waar zij grazen, hoeft er niet machinaal gemaaid te worden en dat scheelt niet alleen qua duurzaamheid, maar zorgt ook dat de rust in het gebied wordt behouden.

Het belangrijkste doel van de eerste ‘maairondes’ is vooral het hooiige gras laten opeten door de dieren, waardoor er wat meer licht en lucht ontstaat voor andere soorten dan grassen. Bloemen en kruiden krijgen meer kans om de biodiversiteit van het gebied te verhogen.
Dit gebeurt in rondes van 1 a 2 keer per jaar, sommige stukken wat intensiever, andere stukken land wat extensiever.

Wist u dat schapen best slim zijn? Ze zullen altijd onderzoeken of het gras bij de buren niet lekkerder is. Daarom staan de schapennetten ook onder stroom. Daar hebben ze geen last van; schapen ruiken de stroom. Letterlijk. Zo lopen ze niet weg. Een leuk weetje voor mensen die regelmatig een wandeling maken: de schapen herkennen na een tijdje gezichten.

Geplaatst in Natuur